TÉRKÉP FÓRUM APRÓHIRDETÉS CÉGTÁR
KEZDŐLAP   
Zsennye főoldala
Kistérségi Társulás


BEMUTATKOZÁS   
Köszöntő
Falutörténet
Látnivalók
Elhelyezkedés
Híres szülöttek
Művészek
Civil szervezetek


E-ÖNKORMÁNYZAT   
Alapadatok
Képviselő-testület
Bizottságok
Meghívó, előterjesztés
Rendeletek
Határozatok
Önk. szerződések
Hivatal felépítése
Ügytípusok
Hatósági nyilvántartások


INTÉZMÉNYEK   
Művelődési ház
Orvosi rendelés


GAZDASÁG   
Helyi adó
Infrastruktúra
Beruházások
Vállalkozások
Pályázatok
Pénzintézetek
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósult meg


Látnivalók


  1    2  


Alkotó Otthon
(Sennyey, Bezerédj, Békássy kastély)
9766 Zsennye, Szabadság tér 3.

A II. világháború nem kímélte a kastélyt. Tízezer kötetes könyvtára, és bútorzata elpusztult. Sokáig kifosztott, leromlott, lerobbant állapotban volt a kastély és a parkja is. 1949-ben kétharmad részben a Szabad Föld Tsz, egyharmad részben pedig a szombathelyi művészek birtokába került. A tsz. magtárnak, raktárnak, irodának használta a középső és alsó szintet. A művészek pénz nélkül nyárra ideiglenes ablakokkal, ajtókkal szereltek fel három szobát – így alakult ki a nyári művésztelep. Radnóti Kovács Árpád, Burány Nándor, Alföldi János vezetésével szinte minden vasi alkotó megfordult itt. A kastély és környezetének birtokrendezése során komoly viták voltak. Az 1947-ben kelt földbirtok rendezési határozatot A Magyar Képzőművészek Szabad Szervezete megtámadta és kérte a kerítés, a műterem, az istálló épület stb. eredeti kiosztástól történő módosítását. Ezen vita rendezése érdekében 1948. január 22-én a megyei földhivatal műszaki osztályának kiküldöttje helyszíni kiszálláson próbálta tisztázni a végleges juttatási javaslatot. A későbbiekben a juttatási határozatot a megyei földhivatal az 1219/1948. számú határozatával módosította és a kezdeményezett változtatások egy részét elfogadta, míg más részét elutasította és a korábbi juttatási határozatot helyben hagyta.

1953-ban a Magyar Képzőművészek Országos Szövetsége kapta meg a kastélyt, amelyet aztán alkotóházzá alakítottak át. 1954-ben beszerelték a villanyt és vízvezetéket. Lelkes művészek és művészetpártolók a megye minden részéből összegyűjtötték bútorzatát. Számos, kiemelkedő hazai művész töltött hónapokat Zsennyén. Többször járt itt Domanovszky Endre, Pátzai Pál, Mikus Sándor, Molnár C. Pál, stb. Később zenészek, írók is használhatták az alkotóházat. Járt itt többek között: Ujfalusi József, Ránki György, Soproni József, Ágh István, Nemes Nagy Ágnes. A zsennyei alkotóház híre vetekedett az írók szigligeti házának vonzerejével. A művésztelep vezetője Majtényi Károly szobrászművész volt, aki haláláig (1980-as évek) ellátta ezt a feladatot. Több olyan művész fordult meg és kezdte itt a kastélyban az ismerkedést Zsennyével, akik később a faluban vettek maguknak lakóházat, azt felújították és műtermet is építettek. Itt telepedtek le.

Az utolsó nagyobb mérvű munkákat 1983-ban végezték a kastélyon. Ekkor a kastély régi részein részlegesen visszaállították a barokk stílusjegyeket hordozó részeket. Az épület külső homlokzata teljesen felújításra és festésre került.

Az alkotóotthont Majtényi Károly halála óta Cser Lászlóné vezeti. A művészet csaknem minden területéről voltak már vendégek. (szobrászok, festők, írók, stb.)

Az alkotóotthon ma a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány tulajdonában van. Az alkotóház működtetését a "Zsennyéért Alapítvány" végzi. Az alapítvány és Zsennye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2001.évben együttműködési megállapodást kötött, melyben rögzítették, hogy segítik egymás munkáját, és a feladatokat egyeztetik. 2001.évben az önkormányzat Békássy Ferenc költő sírjának rendbetételére nyújtott támogatást az alapítványnak.

Az alkotóotthon funkcióját tekintve kiválóan alkalmas művészeti alkotótáborok szervezésére, művészeti oktatásra, konferenciák rendezésére, művészek és azok családjainak pihenésére, kikapcsolódására. Forgattak filmjeleneteket is az épület körül. (pl. Sok hűhó Emmiért.) Sajnos 1945-ben, illetve az azt követő időszakban több, az uradalomhoz tartozó épület megsemmisült, lebontásra került. Itt említhetjük a kiskastélyt, a malmot, az uradalmi kastélyt árammal ellátó áramtermelőt, vagy a jelenlegi kastélykerítésen kívül lebontott lakóházakat.

Látogathatóság:
  1. Cser Lászlóné vezető (Telefon: +36 94/379-017)

Kérjük, további képekért keresse fel galériánkat!  1    2  


oldal nyomtatása
Nyomtatás
küldje el az oldalt emailben
Küldje el az oldalt emailben
TELEPÜLÉSEK   
HÍREK, FELHÍVÁSOK   
Aktuális
Archívum


AKTUÁLIS   
Újság


KERESŐ   

SZÁLLÁS   
Magánszállás


GALÉRIA   
Képgaléria és képeslapküldés


VENDÉGKÖNYV   
Írás
Olvasás 
Látogatók száma:  450958 Impresszum Oldaltérkép E-mail