TÉRKÉP FÓRUM APRÓHIRDETÉS CÉGTÁR
KEZDŐLAP   
Zsennye főoldala
Kistérségi Társulás


BEMUTATKOZÁS   
Köszöntő
Falutörténet
Látnivalók
Elhelyezkedés
Híres szülöttek
Művészek
Civil szervezetek


E-ÖNKORMÁNYZAT   
Alapadatok
Képviselő-testület
Bizottságok
Meghívó, előterjesztés
Rendeletek
Határozatok
Önk. szerződések
Hivatal felépítése
Ügytípusok
Hatósági nyilvántartások


INTÉZMÉNYEK   
Művelődési ház
Orvosi rendelés


GAZDASÁG   
Helyi adó
Infrastruktúra
Beruházások
Vállalkozások
Pályázatok
Pénzintézetek
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósult meg


Híres szülöttek


Békássy Ferenc
(1893. - 1915. - Dobronouc)
költő

Az alkotóotthon parkjában szinte jeltelenül, csak Alfa és Omega betűvel ellátott sírkő egy 22 éves korában a harctéren elesett huszár-önkéntes porait takarta. (2003-ban a betűk már nem olvashatók. Új síremléket készítettek sírja fölé az elmúlt években.) Békássy Ferenc az új magyar irodalom ígéretes tehetsége, a Nyugat alapító nemzedéke után feltűnt első eredeti költő. A magyar – angol szellemi kapcsolatok kiemelkedő alakja volt. Esztelen és céltalan halálára a megrendülés hangján Babits írt nekrológot, irodalmi hagyatékának három kötetét később Kosztolányi Dezső, Schöpflin Aladár és Tóth Árpád méltatta.

Apja Békássy István, Vas megye főispánja, a zsennyei kastély ura volt. Nem szokványos tagja a századfordulón osztályának: Szabó Ervinnel és polgári radikálisokkal tartott kapcsolatot. Öt gyermekét Angliában taníttatja. Környezetében töltötte gyermeksége legszebb idejét a legszorosabb családtagként befogadott szegény rokon, a Galilei- pör majdani első számú vádlottja, Duczynska Ilona.

Békássy Ferenc a koedukációs Bedales School elvégzése után 1911-ben a Cambridge-i King’s College-ban folytatott irodalmi és történelmi tanulmányokat. Beválasztották az elit vitaklubba, az Apostolok Társaságába is. Ott került szoros baráti kapcsolatba az őt Zsennyén is meglátogató John Maynard Key-nesszel, a későbbi hírneves közgazdásszal, Bertrand Russel-lel a későbbi filozófussal, illetve Keynes révén Leonard és Virginia Woolffal. Cambridge-ből küldött bemutatót Babitsnak, magyar verseiből.Neki köszönhetjük az első hiteles angol nyelvű tanulmányt Adyról és Babitsról. Angolul írt és verselt. Angolul írt verseinek posztumusz kötetét, az Adriaticát a nagy regény- és esszéíró, Virginia Woolf szedte és nyomatta ki 1925-ben.

Békássy Ferenc a magyar-angol költő tragédiája szinte egyetlen napon múlott. A nemzetközi helyzet súlyosbodásával 1914. augusztus 11-én hagyta el Angliát, amely másnap hadiállapotba lépett az Osztrák-Magyar Monarchiával. Feltehetjük a kérdést, mi van, ha csak egyetlen napot késik?.....

Nevét a Cambridge-i King’s College kápolnájában – az angol hősi halottaké alatt – külön emléktábla őrzi. Magyarországon alig esik róla szó, Vas megye sem említi nagyjai között, és Zsennyének is többet kellene róla megemlékeznie, pedig "nem volt magyar író, aki az angol szellemi élet ennyi nagyságával lett volna ismeretségben és barátságban."

  1     2  


oldal nyomtatása
Nyomtatás
küldje el az oldalt emailben
Küldje el az oldalt emailben
TELEPÜLÉSEK   
HÍREK, FELHÍVÁSOK   
Aktuális
Archívum


AKTUÁLIS   
Újság


KERESŐ   

SZÁLLÁS   
Magánszállás


GALÉRIA   
Képgaléria és képeslapküldés


VENDÉGKÖNYV   
Írás
Olvasás 
Látogatók száma:  450958 Impresszum Oldaltérkép E-mail